beste-manier-om-gootsteen-te-ontstoppen

Heb je het nog nooit meegemaakt, dan komt het ongetwijfeld nog wel: een verstopte gootsteen. Het kan zijn dat het water niet meer wegloopt in de gootsteen, maar ook op andere plekken. Dit is natuurlijk op zijn zachts gezegd erg frustrerend. Daarom hebben wij een lijstje van hoog naar laag de beste manier om gootsteen te ontstoppen!

Een plopper

Iedereen kent dit ongetwijfeld en de meeste mensen zullen hem thuis al hebben. De houten stok met rode zuignap, een plopper, is de eerste manier die je kan proberen om je gootsteen te ontstoppen. Laat de gootsteen vollopen met heet water, plaatst de plopper op het afvoerputje en zorg dat het stevig vast zit. De plopper moet het afvoerputje helemaal afsluiten. Als hij vast zit moet je snel op en neer bewegen, hierdoor kan de blokkade los komen. Dit werkt vooral bij een beginnende verstopping.

Zwanenhals schoonmaken

Levert de plopper geen resultaat op, dan kan je proberen de zwanenhals schoon te maken. De zwanenhals, ook wel waterslot, dient om stank te voorkomen en zit vaak recht onder de gootsteen. Zet er een emmer onder en maak hem los. Als de blokkade iets naar boven of naar onder zit kan je proberen met iets van een ijzerdraadje het los te maken.

Ontstoppingsmiddel

Als het water nog wel langzaam wegloopt, kan je overwegen een ontstoppingsmiddel te kopen. Dit zijn vaak vloeibare stoffen met agressieve chemische bestandsdelen. Zorg dus dat je de gebruiksaanwijzing volgt en handschoenen draagt. Je kan eventueel ook zelf een ontstoppingsmiddeltje maken met soda en azijn. Hoe dat werkt lees je hier.

Een trekveer

Sommige van jullie zullen het kennen, anderen vragen zich nu vast af wat een trekveer is. Het staat ook bekend als ontstoppingsveer en is een lange stalen veer met soms een klauw aan het einde. Deze duw je voorzichtig de afvoer in, waardoor het vuil uit de leiding los kan worden geschraapt. Doe dit wel voorzichtig, je wilt de leiding niet beschadigen.

Waterstofzuiger

Als je toevallig beschikking hebt tot een bouwstofzuiger, waterstofzuiger of hogedrukreiniger met een opzetstuk voor leidingen dan kan je deze handig gebruiken nadat je met de trekveer hebt gewerkt. Met een stofzuiger kan je de leiding leegzuigen (en hopelijk de blokkade of het vuil) en met een hogedrukreiniger kan je het wegblazen.

Vakman

Heb je alle bovenstaande dingen geprobeerd en is je leiding nog steeds verstopt? Dan is het misschien tijd om een vakman in te schakelen. Als het echt heel goed verstopt is bel dan een rioolexpert of loodgieter. Van alle opties is dit natuurlijk de beste manier om gootsteen te ontstoppen, maar ook het duurste vaak.

Preventie

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maak je leidingen daarom regelmatig schoon met kokend water en afwasmiddel. Samen kan deze combinatie vet oplossen, wat erg handig is omdat een ophoping van vet één van de meest voorkomende oorzaken is van een gootsteen verstopping.

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *