shanghai

Na het lezen van dit artikel zal je realiseren hoe klein ons kikkerlandje eigenlijk is. Op aarde zijn er maar liefst 16 steden met meer dan 10 miljoen inwoners. Dat is bizar groot natuurlijk. Tijd om de 6 grootste steden ter wereld op een rijtje te zetten!

6. Shenzhen (China)

De kans is niet heel klein dat je deze stad niet kent, hij is namelijk niet ontzettend bekend. In 1980 was dit nog maar een dorp. Shenzhen ligt noord van Hong Kong, aan de zuidelijke kust. De laatste decennia heeft deze stad een enorme economische groei gehad. Er zijn daarom ook weinig historische bezienswaardigheden te vinden. De stad is in 40 jaar maar liefst 50 keer zo groot geworden. In Shenzhen vindt je erg hoge gebouwen, zo is de Ping An IFC maar liefst 550 meter hoog en de vierde hoogste van de wereld. In de stad wonen vooral jonge mensen, de gemiddelde leeftijd is 27 jaar. De stad telt momenteel meer dan 12,5 miljoen inwoners.

5. Guangzhou (China)

Op de vijfde plek staat Guangzhou, wat vroeger Kanton heette. Aan de Parelrivier gelegen is het de derde grootste stad van China. Samen met Shenzhen, Foshan, Dongguan en nog een aantal is het met meer dan 62 miljoen inwoners het grootste stedelijke gebied ter wereld. De steden liggen erg dicht op elkaar, waardoor het voelt als één grote stad. Guangzhou is een havenstad met één van de grootste havens ter wereld. In de stad zelf wonen momenteel meer dan 13 miljoen inwoners.

4. Karachi (Pakistan)

Aan de kust van de Arabische Zee, in het zuiden van Pakistan ligt Karachi. Dit is de grootste stad van Pakistan, groter dan de hoofdstad. Karachi is het financieel en economische hart van Pakistan. Maar liefst 35% van de omzetbelasting komt uit Karachi. De stad is sinds 1998 qua inwoners ruim verdubbeld. Als we kijken naar de metropool regio wonen er meer dan 21 miljoen mensen. In 1947 werd Pakistan onafhankelijk en werd het Brits-Indië gesplitst in India en Pakistan. Vanaf dat moment kwamen er veel Indiase moslims naar Karachi en begon de stad te groeien. Momenteel wonen er volgens city proper 14,9 miljoen mensen.

3. Istanbul (Turkije)

Op deze wereld zijn er weinig steden die in twee verschillende continenten liggen. Istanbul is er één van. De stad wordt gescheiden door de zeestraat Bosporus, welke de Zwarte Zee en de Zee van Marmara verbindt. Een leuk feitje is dat de tulp, waar Nederland bekend om staat, oorspronkelijk uit Istanbul komt. Istanbul was de hoofdstad van 3 rijken in de geschiedenis; het Romeinse rijk, het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk. Momenteel telt Istanbul 15 miljoen inwoners.

2. Beijing (China)

De één na grootste stad ter wereld is Beijing, de hoofdstad van China. Beijing betekent in het Chinees “noordelijke hoofdstad” en heette eerst Peking. Beijing is maar liefst de 16e naam die de stad kreeg. De geschiedenis van de stad gaat meer dan 3000 jaar terug en het is al 6 keer hoofdstad geweest in verschillende Chinese regeringen. Net zoals Amsterdam is de stad erg goed voor fietsers, zo hebben veel gebouwen speciale parkeerplekken voor fietsen. Momenteel telt de stad maar liefst 21,7 inwoners.

1. Shanghai (China)

Het is je misschien al opgevallen, maar van de 6 grootste steden komen er maar liefst 4 uit China. Dat is ook niet gek, want China is het land met de meeste inwoners ter wereld. In totaal wonen er 1,3 miljard mensen. In de 19e eeuw ontwikkelde Shanghai van een vissersdorp naar een havenstad. Tegenwoordig heeft het de grootste haven ter wereld, gelegen aan de Oost-Chinese Zee. Onder de stad ligt het grootste metrosysteem ter wereld, met 588 kilometer aan tunnels en rails. Deze enorme metropool telt maar liefst 24,2 miljoen inwoners!

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *