energieneutraal-wonen

De overheid wil dat alle huizen in Nederland uiterlijk in 2050 gasvrij zijn. Om dit te realiseren wordt het gebruik van duurzame energie steeds verder gestimuleerd. Zo gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom juist daalt. Daarnaast zijn er tal van subsidieregelingen en speciale groene leningen om woningeigenaren aan te moedigen hun huis te verduurzamen. Het wordt dus steeds aantrekkelijker om een gasvrije of zelfs energieneutrale woning te realiseren. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Een gasvrije woning is een woning zonder gasaansluiting. Zo’n woning heeft dus geen gasgestookte cv-ketel meer. Bij een energieneutrale woning gaat het nog iets verder: zo’n woning wekt over het hele jaar net zoveel energie zelf duurzaam op, als dat het verbruikt. Dat klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar hoe werkt zoiets? Hieronder beschrijven we de 4 stappen die je moet doorlopen voor een gasvrije- of zelfs energieneutrale woning. Het is niet alleen goed voor het milieu, je kunt ook enorm besparen op de energiekosten.

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Hieronder beschrijven we in het kort hoe je een woning energieneutraal kunt maken. Let op: dit is met name bedoeld voor de bestaande bouw. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak al standaard opgeleverd zonder gasaansluiting. Recente woningen die 5 jaar geleden zijn opgeleverd beschikken vaak al over een prima isolatie en ventilatie. In dit geval zou je het stappenplan vanaf stap 3 kunnen volgen.

  1. Isoleren

Veel mensen denken dat je direct een warmtepomp of zonnepanelen moet aanschaffen wanneer het gaat over het verduurzamen van de woning. Dat is echter vaak niet het geval. Bij de bestaande bouw ligt de grootste winst in het isoleren van de owning. Denk aan het isoleren van de spouwmuur, gevel en vloer. Maar vergeet ook niet het plaatsen van HR++ glas. Zo zorg je dat de gewonnen warmte ook in huis blijft.

Laat een expert bij jou thuiskomen. Zij kunnen met een speciale scanner kijken waar jouw woning veel warmte verliest. Je kunt dan heel doelgericht op die plekken extra isoleren.

  1. Ventileren

Wanneer je de isolatiewaarden van jouw woning aanpakt, moet je ook goed kijken naar de isolatie. Experts zeggen daarom ook wel: isoleren = ventileren. Dit is essentieel voor een gezond binnenklimaat. kies bij voorkeur voor een energiezuinige manier van ventileren. Denk aan balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie.

  1. De CV-ketel vervangen voor een duurzaam alternatief

Pas zodra de isolatie en ventilatie op orde is, is het tijd om te kijken naar een duurzaam alternatief voor de CV-ketel. Er zijn verschillende alternatieven, waarvan de (hybride) warmtepomp de meest populaire optie is. Hieronder benoemen we in het kort de meest populaire alternatieven. Naast de warmtepomp bespreken we hier ook de biomassaketel (ook wel pelletkachel genoemd), de zonneboiler en infraroodpanelen. Voor veel van dit soort systemen is er een interessante subsidie aan te vragen. Dit regel je via de ISDE RVO.

  1. Zonnepanelen laten leggen

Wanneer je voor een van de onderstaande alternatieven van een CV-ketel kiest, dan gaat je gasverbruik omlaag, maar het stroomverbruik neemt toe. De benodigde stroom kan je grotendeels zelf opwekken met eigen zonnepanelen. Op die manier kan je uiteindelijk een volledig energieneutrale woning realiseren.

Welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel?

  1. De warmtepomp

Hoe werkt het? Onttrekt warmte uit buitenlucht, grondwater of bodem, en zit dit om naar bruikbare warmte voor de woning. Hoe dit precies werkt lees je hier.
Wat kost het: €3.000 tot €5.000 voor een hybride warmtepomp tot €20.000 voor een warmtepomp met bodembron.
Subsidie: tot €2.800
Voordeel: Volledige vervangen van de CV-ketel, koelt de woning in de zomer
Nadeel: Dure installatie + je moet er ruimte voor hebben

 

  1. Biomassaketel

Hoe werkt het? Zelfde principe als een CV. In plaats van gas verstookt het houtsnippers, blokken of pellets.
Wat kost het? €6.000
Subsidie: Circa €2.500
Voordeel: Relatief veel subsidie, en het is een stuk efficiënter
Nadeel: Hoge fijnstof uitstoot wat weer minder goed is voor het klimaat

 

  1. Zonneboiler

Hoe werkt het? Via speciale zonnecollectoren op het dak van de woning wordt een boiler met water opgewarmd.
Kosten: circa €3.000 voor boiler met 200 liter
Subsidie: Ongeveer €650
Voordeel: Efficiënt zelf warm water opwekken, lage instapprijs
Nadeel: CV-ketel blijft nodig en je hebt er de ruimte voor nodig op het dak.

 

  1. Infraroodpanelen

Hoe werkt het? Infrarood panelen bieden warmte op een specifieke plek, maar kunnen ook een heel huis verwarmen.
Wat kost het: circa €4.000 voor infraroodverwarming in het hele huis
Subsidie: €0,00
Voordeel: Makkelijk  te plaatsen, ideaal voor plaatselijke verwarming. oor plaatselijke verwarming geschikt, eenvoudig installeren
Nadeel: Er is geen subsidie mogelijk. Daarnaast verbruikt het relatief veel stroom. Je hebt dan wel zonnepanelen nodig.

Welk systeem is geschikt voor mijn woning?

Zoals je kunt lezen: er zijn nogal wat mogelijkheden op het gebied van duurzaam verwarmen. Het verschilt enorm per situatie en type woning wat voor jou geschikt is. Het meest ideaal is een volledig zelfstandige warmtepomp met een bodembron. Zo’n systeem vervangt de CV-ketel volledig. Bovendien zorgt dit systeem ervoor dat het in de zomer ook aangenaam koel is in huis. Maar er hangt wel een prijskaartje aan zo’n warmtepomp met bodembron. Je bent al gauw €20.000 tot wel €25.000 kwijt. Bovendien heb je er ook de ruimte voor nodig omdat er een bodembron geplaatst moet worden.  Zo’n dure warmtepomp is dus niet voor iedereen een optie. Je moet het geld en de ruimte wel hebben.

Waar te beginnen?

Wil je stap voor stap jouw woning verduurzamen? Dan doe je er goed aan om dus eerst te beginnen met isoleren en ventileren. Wellicht hoeft de CV-ketel nog niet direct de deur uit. Je kunt bijvoorbeeld de aanschaf van een hybride warmtepomp overwegen. Dit systeem benut de warmte die jouw woning wordt uitgeblazen, en ondersteunt hiermee de CV-ketel. Wanneer je dit aanvult met een aantal zonnepanelen zul je zien dat jouw gasverbruik significant afneemt, en de energierekening zal dalen

Hoe vraag ik een subsidie aan?

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel? Vergeet dan niet op gebruik te maken van de aantrekkelijke Investeringssubsidie duurzame energie ISDE. Via het RVO kan je online een aanvraag indienden. Controleer eerst wel of het aangeschafte apparaat op de ijst met apparaten staat. Voor 2018 is er €100 miljoen euro beschikbaar. Via de website van het RVO kan je precies zien hoeveel aanvragen er al geweest zijn, en hoeveel geld er nog over is.

Kijk kritisch naar je energieverbruik

Hoeveel maatregelen je ook treft om je huis te verduurzamen, uiteindelijk geldt: hoe minder energie je verbruikt hoe beter. Kijk dus kritisch naar jouw huidige energieverbruik. Vervang je oude apparatuur zoals een koelkast of wasmachine die ontzettend veel stroom vreten. Zet je apparatuur echt uit, inplaats van de standby modus. Hang de was eens aan een waslijn zodat je de droger niet aan hoeft te zetten. En kijk eens of er ook een eco-stand op je wasmachine zit. Dit zijn maar zo een aantal tips die je kunt toepassen om jouw energieverbruik te verminderen.

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *