schouder-slijmbeursontsteking

Is je schoudergewricht gezwollen of rood en doet een armbeweging veel pijn, dan zou je een schouder slijmbeursontsteking kunnen hebben. Slijmbeurzen zitten in het schoudergewricht, op de plaats waar wrijving van spieren en gewrichten kan optreden bij beweging. Als er iets klem zit of is overbelast, kunnen de slijmbeurzen geïrriteerd raken. Deze ontsteking staat ook bekend als ‘Bursitis’. Hoe ontstaat bursitis, en hoe kan het genezen worden?

Ontstaan schouder slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kun je dus herkennen aan roodheid en zwelling, maar zul je vooral voelen in je schouder of tussen je schouderbladen. Het is een stekende pijn, zowel in rust als tijdens beweging, welke kan doorstralen naar je bovenarm waardoor je moeilijk iets zal kunnen optillen. Je zult de klachten ook vaak ’s nachts voelen, omdat je op je arm of rug slaapt. Een slijmbeursontsteking kan acuut ontstaan of chronisch zijn. Als je onlangs bent gevallen of je schouder heeft een harde klap gehad, kan je slijmbeurs overbelast zijn en daardoor ontstoken. Chronische bursitis wil zeggen dat je slijmbeurs voortdurend licht wordt overbelast, bijvoorbeeld door een verkeerde houding bij het werken of sporten. Indien je deze klachten herkend, kun je een röntgenfoto of echo van je schouder laten maken. De dokter zal kunnen zien of er sprake is van een ontsteking.

Behandeling

De behandeling van een schouder slijmbeursontsteking bestaat uit voldoende rusten, het nemen van pijnstillers met ontstekingsremmers. Indien nodig krijg je fysiotherapie of injecties waarmee de ontstoken slijmbeurzen worden verdoofd zodat ze kunnen rusten. Uiteraard is te veel rust niet goed, je dient wel te blijven bewegen. Beperkt dit echter tot het punt waarop de pijn optreedt. Indien dit niet helpt, zal de ontsteking operatief worden behandeld. De chirurg zal dan meer ruimte maken voor de spieren en pezen en de ontstoken slijmbeurs verwijderen.

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *